
Një helikopter është rrëzuar në fshatin Castel Guelfo, në provincën e Parmës, Itali. Në bord ndodheshin tre persona, të cilët humbën jetën në aksident. Mes viktimave është 41-vjeçari Lorenzo Rovagnati, CEO i kompanisë së famshme të sallameve Gran Biscotto dhe një nga trashëgimtarët e themeluesit Paolo.
Mjeti fluturues u rrëzua brenda pronës së kështjellës Castelguelfo, një vilë mesjetare përgjatë Via Emilia, në komunën e Noceto. Kalaja i përket familjes Rovagnati. Agjencia Kombëtare për Sigurinë e Fluturimeve ka hapur një hetim për aksidentin.
Në bordin e avionit (një A109 me regjistrim I-CPFL), përveç pasagjerit nga familja Rovagnati, kishte edhe dy pilotë, ekuipazhi minimal për fluturimet e natës.
Duket se helikopteri po ngrihej dhe ndoshta, pas një prove, po përpiqej të kthehej në tokë.
Prokuroria urdhëroi sekuestrimin e kutisë së zezë të helikopterit dhe planet e fluturimit. Ndër shkaqet e aksidentit që po shqyrtohen nga hetuesit, gabimi i pilotit i shkaktuar nga shikueshmëria e dobët për shkak të një mbulesë të trashë mjegullore që mbështillte zonën, por nuk është përjashtuar ndër të tjera një dështim mekanik i helikës së bishtit.
Shpejtësia me të cilën mjeti u rrëzua në tokë nuk la asnjë mundësi shpëtimi për tre personat në bord, të cilët vdiqën menjëherë. Zjarrfikësit dhe 118 personeli ndërhynë për të ofruar ndihmë Karabinierët ishin gjithashtu në vend për të kryer kontrolle dhe hetime.
Kush ishte Lorenzo Rovagnati
Lorenzo Rovagnati, trashëgimtar së bashku me vëllain e tij Ferruccio të fabrikës së famshme të sallamit industrial me të njëjtin emër. Dyzet e një vjeç, Lorenzo Rovagnati mbajti rolin e CEO të kompanisë, e themeluar në vitin 1941 në Biassono (Monza-Brianza) dhe e specializuar në proshutën e gatuar cilësore, një grup me mbi 400 punonjës dhe 312 milionë euro xhiro në vitin 2023.
Ai jetonte në Milano dhe përdori helikopterin për të shkuar në pallatin e familjes, ku ndodhi tragjedia.
Në fakt, çdo të hënë shkonte në kompani për të shijuar proshutat, ndërsa në kalanë e familjes arrinte pothuajse çdo të mërkurë, duke u larguar me helikopter nga shtëpia e tij në Milano.
Familja Rovagnati ka rishpikur proshutën, e cila në të kaluarën konsiderohej si një produkt me cilësi më të ulët. Paolo Rovagnati ishte i bindur se duke studiuar dhe eksperimentuar me metoda të reja prodhimi, është e mundur të arrihet një produkt i shkëlqyer.
Intuita e tij çoi, në dekadat që pasuan, në lindjen e një kompanie lider në Itali dhe në botë në sektorin e mishrave të përpunuar, një perandori që ka një xhiro mbi 300 milionë euro në vit dhe punëson mbi 1200 njerëz në më shumë se 20 vende.
Ishte viti 1968 kur Paolo, i cili vdiq vetëm 64 vjeç në vitin 2008, mori drejtimin e kompanisë dhe filloi revolucionin e tij. Biznesi familjar rritet dhe bëhet kombëtar në vitet ’70.
Në vitet 1980 ai zhvilloi “proshutën e përsosur” dhe i dha një emër: Gran Biscotto, me një markë, siç kishte bërë deri atëherë vetëm Konsorciumi i Parmës.
Më pas, ideja e promovimit të produktit në televizion dhe promovimet e Mike Bongiorno-s bëhen pjesë e historisë televizive.
Vitet 80 janë gjithashtu dekada në të cilën Rovagnati vazhdon rritjen e saj duke prodhuar mbi 20 lloje të ndryshme proshutash. Këto risi çuan në një zgjerim të strukturës së prodhimit dhe në rritje të impianteve më të avancuara.
Që nga viti 2010, nën drejtimin e trashëgimtarëve – Ferruccio dhe Lorenzo – kompania është bërë ndërkombëtare, duke filluar të eksportojë në shumë vende evropiane dhe jo-evropiane si Franca, Belgjika, Gjermania, Irlanda dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe duke mbështetur rritjen me blerje të tilla si marka historike e prerësve Berkel dhe Pineider.
2020 është viti i zgjerimit, me hapjen e fabrikës së parë të prodhimit jashtë vendit, në Vineland, New Jersey.
Lorenzo Rovagnati, tre vjet më i vogël se vëllai i tij Ferruccio, ishte i martuar që nga viti 2019 dhe ishte baba i dy fëmijëve; gruaja është në pritje të një fëmije të tretë.
“Pata kënaqësinë e madhe të takoja Lorencon kur erdhi me babanë e tij – tha kryetari i Noceto Fabio Fecci – Unë e njoh këtë familje për më shumë se 30 vjet, që kur u vendosën dhe blenë kështjellën e Castelguelfos dhe krijuan fermat e derrave.
“Kishte një marrëdhënie shumë të fortë, një familje shumë modeste. Babai ishte një person shumë i thjeshtë, një sipërmarrës i madh dhe Lorenco mishëronte gjithçka që babai i tij arriti së bashku me nënën, vëllain e tij. Është një tragjedi e tmerrshme që prek të gjithë komunitetin tonë. Ai ishte shumë pranë nesh në iniciativat e ndryshme sociale, kulturore, rekreative”, shtoi ai.