Disa kombinime ushqimore, edhe pse të zakonshme, mund të kenë efekte negative në tretje dhe në shëndetin tonë në përgjithësi.
Disa ushqime janë më të vështira për t’u tretur kur hahen së bashku, duke çuar në simptoma të pakëndshme si fryrje, gazra, lodhje dhe parehati të përgjithshme. Edhe pse shumë nga këto shpesh kombinohen, është mirë të shmangni pesë kombinimet e mëposhtme, në mënyrë që të mbështesni më mirë funksionimin e sistemit tretës:
Dy burime të larta proteinash
Kombinimi klasik i vezëve dhe proshutës mund të jetë i shijshëm, por të dyja janë të pasura me proteina, gjë që i bën ato të vështira për t’u tretur kur hahen së bashku. Trupi e ka të vështirë t’i trajtojë ato në të njëjtën kohë, ndaj preferoni t’i konsumoni proteinat në vakte të ndryshme.
Drithëra me qumësht dhe lëng portokalli
Shumica e njerëzve shijojnë një mëngjes me drithëra dhe lëngje, por acidet në portokall mund të ndërhyjnë në tretjen e karbohidrateve në drithëra. Përveç kësaj, lëngu mund të shkaktojë që qumështi të thahet, duke e bërë të vështirë tretjen. Është mirë të pini lëng një orë para ose pas mëngjesit.
Banane dhe qumësht
Ky kombinim konsiderohet “i rëndë” dhe ngadalëson tretjen, duke rezultuar në prodhimin e toksinave në trup. Nëse ju pëlqen smoothie me qumësht dhe banane, preferoni të përdorni banane shumë të pjekura dhe shtoni erëza si kardamom ose arrëmyshk për tretje më të mirë.
Frutat pas vaktit
Edhe pse fruti është një ëmbëlsirë e shpeshtë, nuk është zgjidhja më e mirë menjëherë pas ngrënies. Frutat përmbajnë sheqerna që treten shpejt, ndërsa ushqimeve të tjera u duhet më shumë kohë për t’u tretur. Kjo mund të shkaktojë fermentim dhe parehati në stomak. Konsumoni frutat vetëm ose pak kohë para vaktit.
Djathë dhe pije të ftohta
Shumë pëlqejnë pica ose makarona, djathë dhe një sodë të ftohtë, por ky kombinim e rëndon sistemin tretës. Pijet e ftohta e bëjnë më të vështirë prishjen e djathit, duke shkaktuar shpesh fryrje dhe dispepsi. Është mirë të shmangni pijet e ftohta kur konsumoni vakte me djathë.
Karbohidratet me proteina
Një kombinim i zakonshëm është mishi me patate ose oriz, por karbohidratet dhe proteinat kërkojnë kushte të ndryshme të tretjes. Karbohidratet treten më shpejt, ndërsa proteinat zgjasin më shumë. Kur konsumohen së bashku, mund të rëndojnë stomakun dhe të shkaktojnë fryrje dhe gazra. Është mirë që këto kategori ushqimesh të hani në vakte të ndryshme ose me një diferencë të mjaftueshme kohore.
Domate me kastravec
Kombinimi i domates dhe kastravecit është i zakonshëm në shumë sallata, por është treguar se këto dy perime nuk funksionojnë mirë së bashku gjatë tretjes. Kastraveci është alkalik dhe domatja është acid, gjë që ndikon në përthithjen e lëndëve ushqyese dhe ngadalëson tretjen. Është mirë që t’i konsumoni veçmas ose me kombinime të tjera perimesh.
Këto shtatë kombinime mund të duken të padëmshme, por shmangia e tyre mund të kontribuojë në një shëndet dhe tretje më të mirë./vizionplus