Pescado encocado
Me origjinë nga Ekuadori, kjo pjatë peshku është bërë me qumësht kokosi, agrume, erëza, koriandër, qepë, domate dhe speca. Zakonisht shërbehet me oriz.
Nëse jeni një adhurues i madh i peshqve, atëherë keni ardhur në vendin e duhur! Ndoshta keni hyrë në një rutinë të gatimit të të njëjtave pjata dhe po kërkoni të ndryshoni menynë tuaj. Ose ndoshta ju jeni një udhëtar i shtënë pas ushqimit dhe jeni në kërkim të një vendi që do të kënaqë të gjitha dëshirat tuaja.
Klikoni mbi secilen foto per te pare perberjen dhe origjinen
(Në këtë galeri duhet të hyni me barkun plot)
Encebollado E konsideruar si një pjatë kombëtare në Ekuador, encebollado është një gjellë peshku. Peshku i përdorur zakonisht është ton, dhe është bërë me tapiok ( cassava), domate dhe qepë të kuqe.
Ackee dhe saltfish Kjo pjatë kombëtare e Xhamajkës bëhet duke gatuar peshkun me ackeen(një frut delikat i ëmbël në formë dardhe) speca djegës, domate dhe erëza. Shpesh shërbehet me oriz dhe bizele.
Bacalhau com natas Kjo pjatë me merluc portugez bëhet me qepë, patate dhe krem, dhe pastaj piqet në furrë. Disa varietete të recetës mund të përfshijnë edhe djathin.
Moqueca Nga juglindja e Brazilit, Moqueca është disa shekuj e vjetër. Është bërë me peshk, qumësht kokosi, domate, qepë, hudhër,limon dhe koriandër.
Mtuzi wa Samaki Ky curry i Afrikës Lindore e ka origjinën nga Zanzibari, dhe ka rrënjë indiane. Është bërë me peshk, speca për mbushje, qepë, domate dhe erëza.
Sarsiado Nga Filipinet, Sarsiado kombinon peshkun me vezët dhe domatet për të formuar përbërësit e tij bazë. Shpesh shtohen edhe qepët dhe hudhrat.
Brudet Kjo pjatë kroate mund të bëhet me një shumëllojshmëri peshqish. Shtohet vera e kuqe dhe erëzat dhe gatuhet në një enë të vetme. Zakonisht shërbehet me polenta.
Caldillo de congrio Me origjinë nga Kili, kjo recetë është bërë me ngjalë të kuqe ose rozë. Qepët, hudhrat dhe domatet kombinohen me supë, krem dhe patate..
Esqueixada Nga Katalonja në veri-lindje të Spanjës, kjo pjatë është bërë me merluc të kripur, domate, qepë, uthull dhe vaj ulliri. Është një pjatë e ftohtë me përbërës të papërpunuar.
Kerala peshku kërri Me origjinë nga rajoni i Keralës në Indi, ky kërri peshku shpesh bëhet me sardele. Korianderi, spec djegës, hudhra, xhenxhefili dhe qepët janë përbërësit e tjerë kryesorë.
Byrek peshku Kjo pjatë britanike është bërë me një shumëllojshmëri peshqish, edhe pse zakonisht merluc, salmon dhe karkalec. E kombinuar me patate, djathë dhe një salcë me bazë kremi, pastaj piqet në furrë
Mohinga E konsideruar gjerësisht si pjata kombëtare e Mjanmarit, ajo zakonisht bëhet me peshk, miell qiqra dhe perime. Peshku shërbehet me makarona.
Lohikeitto Kjo është një supë salmoni nga Finlanda. Është bërë me patate të ziera, presh, dhe koper. Kremi dhe erezat shtohen për të plotësuar pjatën.
Romesco de peix Kjo gjellë peshku, nga rajoni i Katalonjës në Spanjë, shpesh bëhet me peshk dhe molusqe. Salca është bërë me arra, spec djegës dhe hudhër.
Kedgeree Me rrënjë indiane dhe britanike, kjo është një pjatë që përbëhet nga merluc i tymosur, oriz, vezë të ziera fort, pluhur keri, dhe ose gjalpë ose krem.
Ceviche Kjo pjatë peruane kombinon peshkun e papërpunuar me shije të fortë agrumesh, me qepë, spec djegës dhe koriandër. Shpesh shërbehet me patate të ëmbla.
Yusheng Kjo sallatë kineze e peshkut të papërpunuar zakonisht është bërë me salmon. Peshku shërbehet me një kombinim të perimeve të copëtuara, salcave dhe erezave të tjera.
Sorshe Ilish Kjo pjatë Bangladeshi është bërë me ilish (familja e sardeles), i cili është peshku kombëtar i vendit. Salca në të cilin shërbehet peshku përbëhet nga mustarda, turmerik dhe spec djegës.
Waterzooi Kjo gjellë peshku belge ka një bazë të trashë, e cila është bërë nga leng i zjere perimesh, krem dhe të verdhë vezësh. Më pas shtohen perime të ndryshme, së bashku me peshkun.
Pastilla Pastilla është një byrek tradicional maroken. Me rrënjë në rajonin andaluzian të Spanjës, pjata përmban peshk, i cili kombinohet me erëza.
Thieboudienne Pjata kombëtare e Senegalit, zakonisht gatuhet në një enë. Peshku kombinohet me orizin, domatet, erëzat dhe perime të tjera të ndryshme.
Ukha Kjo supë e ngjashme me lengun e perimeve e ka origjinën nga Rusia. Ajo përmban një kombinim të perimeve rrënjë dhe majdanoz si dhe arrëmyshk dhe shafran.
Sushi
Me origjinë nga Japonia, sushi është jashtëzakonisht popullor në të gjithë botën. Zakonisht, peshku i papërpunuar kombinohet me orizin dhe algat e detit. Më së miri shërbehet me salcë soje dhe wasabi.
Arsik
Zakonisht e bërë me krap, kjo pjatë peshku me erëza indoneziane është bërë me piper. Qepe te kuqe xhenxhefil, turmerik dhe hudhër janë përbërësit e tjerë.