Një studim ka zbuluar se gaforrja blu, tashmë problematike për peshkatarët italianë, është bartës i një paraziti, Hematodinium, përgjegjës për “Sëmundjen e Gaforres së hidhur”, i cili prish cilësinë e mishit, duke e bërë atë të hidhur pas gatimit.
Edhe pse nuk është i rrezikshëm për njerëzit, paraziti po shkakton dëme të konsiderueshme ekonomike, me përhapjen e infeksionit në 97% të ekzemplarëve të analizuar në Emilia-Romagna.
Autoritetet do të paraqesin një plan për të luftuar fenomenin për të mbrojtur biodiversitetin dhe peshkimin, duke synuar frenimin e kësaj emergjence ekologjike dhe tregtare.
Prania e tij u zbulua nga studiues nga Qendra Speciale e Peshkut të Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSVe), si pjesë e një projekti kërkimor të financuar nga Ministria e Bujqësisë që synon vlerësimin e gjendjes së shëndetit të gaforreve blu.
Paraziti nuk është i transmetueshëm dhe nuk shkakton infeksion ose sëmundje te njerëzit; Megjithatë, konsumimi i gaforres blu të papërpunuar ose të papjekur mund të përbëjë disa rreziqe të mundshme shëndetësore, si gastroenteriti akut. Prandaj këshillohet konsumimi i gaforres blu pas gatimit të duhur. Gjatë fazës së parë të projektit, u analizuan 225 ekzemplarë gaforresh nga shtatë zona lagunash: Grado (Gorizia), Marano Lagunare (Udine), Caorle, Chioggia (Venecia), Sacca di Scardovari (Rovigo), Goro (Ferrara) dhe Ravenna. Marina. Mostrat u kryen midis prillit dhe majit 2024, duke mbledhur të paktën 30 ekzemplarë për vend.
Rezultatet e studimit
Rezultatet paraprake konfirmuan praninë e Hematodiniumit në gaforret blu të mbledhura, duke theksuar ndryshueshmëri të konsiderueshme në shkallët e infeksionit në zona të ndryshme të studiuara. Prevalenca e individëve pozitivë për parazitin në Veneto është 33% dhe në Emilia Romagna 97%, ndërsa në zonat lagunore të Friuli Venezia Giulia nuk është zbuluar.
Këto vëzhgime konfirmojnë se si infeksioni mund të ndikojë në vlerën tregtare të gaforreve. Ky parazit njihet për aftësinë e tij për të infektuar disa lloje krustacesh detarë, duke shkaktuar rënie të popullatave natyrore vendase, me ndikime ekologjike dhe humbje ekonomike për sektorin e peshkimit komercial. Megjithatë, është shumë herët për të thënë nëse prania e saj do të ketë ndikim në popullsinë e gaforreve blu në Adriatikun Verior.