Alarmi për merkurin në tonin e konservuar u dha nga një raport i fundit i publikuar në Francë nga organizatat joqeveritare (OJQ) Bloom dhe Foodwatch , sipas të cilit toni i konservuar nga disa vende evropiane është i kontaminuar ndjeshëm me këtë metal shumë të dëmshëm për shëndetin.
Bloom përzgjodhi rastësisht 148 kanaçe ton nga pesë vende evropiane (Anglia, Gjermania, Italia, Franca dhe Spanja) dhe i testoi ato nga një laborator i pavarur. 100% e kampionit ishte e kontaminuar me merkur dhe më shumë se një në dy kanaçe të testuara (57%) tejkaluan kufirin maksimal të merkurit të aplikuar për llojet e tjera të peshqve (0.3 mg/kg). Për shkak të rreziqeve të konsumit të merkurit, edhe në doza të vogla, të gjitha kanaçet që tejkalojnë kufirin 0.3 mg/kg duhet të ndalohen nga shitja.
Ancit: “Nuk ka rreziqe shëndetësore në Itali”
“Cilësia, siguria ushqimore dhe shëndeti i tonit të konservuar janë një prioritet absolut për industrinë italiane të konservuar të peshkut. Le të rivendosim realitetin e fakteve, nuk ka rrezik për mospërputhje me merkurin në tonin e konservuar që tregtohet në tregun italian “, thotë Ancit . (Shoqata Kombëtare e Konservuesve të Peshkut dhe Tunës) . “Toni i konservuar në tregun italian është në përputhje me legjislacionin e Bashkimit Europian për sigurinë ushqimore dhe për shkak të pranisë së mundshme të merkurit është në përputhje me kërkesat ligjore të vendosura nga Bashkimi Europian”, nënvizon Ancit.
Mërkuri është një metal i çliruar në mjedis si nga burimet natyrore ashtu edhe si rezultat i veprimtarisë njerëzore. Si rezultat, gjurmët e merkurit (përfshirë formën e tij organike, të quajtur metilmerkur), mund të jenë të pranishme në ushqimet e detit, si në produktet e tjera ushqimore. Për sa i përket muskulit të llojeve të ndryshme të peshkut, përfshirë tonin, nivelet maksimale të lejuara nga Bashkimi Evropian (pra nga Italia) përcaktohen nga Rregullorja e BE-së 915/2023 në 1 mg merkur për kg peshë të freskët. Këto kufizime janë më kufizuese se ato të përcaktuara ndërkombëtarisht nga Codex Alimentarius për tonin (1.2 mg/kg vetëm për metilmerkurin).
Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) deklaron se “konsumimi i peshkut në intervalin 2-4 porcione në javë ofron përfitime neto shëndetësore”. Tuni i konservuar, në vaj ose natyral, përbën një nga burimet më të rëndësishme të selenit për dietën e italianëve (35 mikrogramë për 100 gram), dhe seleni – përveçse ka veti të dobishme të padiskutueshme – luan një antagonist kryesor ndaj merkurit, duke kundërshtuar thithjen e mundshme të tij nga organizmi i njeriut, siç konfirmohet nga shumë studime shkencore.
Për më tepër, Ssica, Stacioni Eksperimental për Industrinë e Konservimit të Ushqimit të Parmës , nënvizohet, është i angazhuar për të kryer në mënyrë rutinore fushata monitorimi të vlerave të merkurit të pranishme në tonin e ambalazhuar industrialisht të pranishëm në Itali dhe të mbledhur nga rrjeti tregtar, si aktivitet. lidhur me qëllimet e saj.Alarmi i merkurit në tonin e konservuar, Ancit: “Nuk ka rrezik për shëndetin në Itali”